Tävlingstrappan

Tävlingstrappan ska hjälpa er juniorer och föräldrar som är intresserade av att tävla och förstå sig på systemet i juniorgolf på DGK, regionalt och nationellt! Under själva trappan beskrivs respektive tävling mer i detalj och det finns även länkar till respektive anordnande organisation för mer info.

Golftävlingar är en fantastisk upplevelse där spänningen och utmaningen är som störst. De ger juniorerna en unik chans att hantera nervositet, lära sig andra banor, bekanta sig med andra golfare m.m. Systemet är dock inte helt självförklarande gällande tävlingar, nivåer och tourer. Vår tävlingstrappa med information ska hjälpa er att hitta rätt och öka kunskapen rörande tävlingsgolf för juniorer.

 

För dig som precis börjat tävla

DGK-Touren

DGK-Touren är Djursholms Golfklubbs egen tävlingsserie med ett antal tävlingar på fredagseftermiddagar under säsongen. Alla juniorer kan vara med och spela och tävlingen är ett utmärkt tillfälle för juniorerna att, under lättsamma förhållanden, prova på att spela tävlingar. Det är också ett bra sätt för juniorerna att lära känna varandra och för de yngre att lära av de äldre. Tävlingen spelas vid varje tillfälle ett varv på 9-hålsbanan och tävlingsformen varierar från tillfälle till tillfälle (ex. scramble, poängbogey, norsk poängbogey, etc). Anmälan görs på Min Golf och tävlingen ingår i träningsavgiften (ingen extra kostnad). Tävlingsledare vid varje tillfälle är föräldrar till klubbens juniorer.

För dig som vill prova att tävla på andra klubbar

SGDF Mini Tour

SGDF Mini Tour är avsedd för att ge yngre spelare möjlighet att få komma ut och spela på nya banor och träffa och spela med andra jämnåriga från andra klubbar. Samtliga deltagare får direkt efter genomförd rond ett deltagarpris. Mini Tour är öppen för flickor och pojkar 16 år eller yngre. Lägsta hcp gräns för att delta är 18.5. OBS! Föräldrar till spelare som deltar i klass B, Hcp grupp 6, ska anmäla sig vid incheckningen, för att  ev. bli utsedd att gå med på banan som markör. Anmälan görs på www.golf.se - Min golf - Tävlingsanmälan - Sök klubb - Välj tävling. Tävlingsformen är 9 hål poängbogey med handicap från röd tee. För .mer information om SGDF Mini Tour besök https://sgdf.se/for-juniorspelare/tavling/mini-tour/

SGDF Rookie Tour

Rookie Tourtävlingarna är öppna för juniorer 21 år eller yngre, som representerar klubb inom Stockholms Golfförbund. Deltagare från andra distrikt kan delta i mån av plats, dock kan dessa ej få Order-of-Merit poäng, ej heller delta i finalen. För spelare som är 12 år eller yngre är kravet att ledare skall finnas på tävlingsplatsen under hela tävlingen. Handicapgränsen är 5.0 - 30.0/36.0. Det är två spelplatser per omgång, den ena med pojkar och flickor och den andra med bara pojkar. Tävlingsformen är 18 hål slaggolf med handicap. Pojkar spelar från blå tee och flickor spelar från röd tee. Anmälan görs på www.golf.se - Min golf - Tävlingsanmälan - Sök klubb - Välj tävling. Frågor kring en specifik omgång, efteranmälan osv hänvisas till Tournament Director eller Tävlingsledare för respektive omgång. För deras telefonuppgifter, se anmälningssidan via golf it systemet på golf.se (min golf). För mer information om SGDF Rookie Tour besök https://sgdf.se/for-juniorspelare/tavling/rookie-tour/

Slaget om Stockholm

Stockholms Golfförbund presenterar äntligen Slaget om STHLM! En ny tour för Stockholms duktiga juniorer och är det senaste tillskottet på SGDF tävlingstrappa. Tillsammans med Golfklubbar i Stockholm kan vi nu presentera en tour som ska erbjuda våra juniorer fler möjligheter att tävla på hemmaplan.

SGDF har skapat en tour för att erbjuda fler rankinggrundande tävlingar för juniorer på hemmaplan, vilket är en stor efterfrågan ibland många spelare i distriktet. Grunden till efterfrågan är att många spelare i Stockholm har svårt att få tillräckligt med rankingpoäng för att komma in på SGF tävlingar. Med Slaget om Stockholm finns nu möjlighet för många spelare att spela till sig fler rankingpoäng utan att behöva lämna distriktet.

Om tävlingen

Tävlingen är till för tjejer och killar mellan 13-21 år med tidigare tävlingserfarenhet. Spelformen är slagtävling över 36 hål från vit/blå tee. Uttagning till tävlingarna sker främst enligt SGF ranking. Se mer under https://sgdf.se/for-juniorspelare/tavling/slaget-om-sthlm/. Anmälan görs på Min golf.

 

För dig som redan tävlar aktivt

Teen Tour blir Svenska Juniortouren
Under 2022 gjorde en grupp med representanter från klubbar, distrikt, landslag och förbund en större översyn av den nationella juniortouren.

En hel del förändringar och nyheter införs nu till säsongen 2023. Utöver att touren byter namn från Teen Tour till Svenska Juniortouren införs återigen fyra nivåer, som samtliga spelas över sex omgångar per säsong. 

På Svenska Juniortouren spelar du som är mellan 13 och 21 år. Touren är till för dig som spelat på klubb och distrikt och nu vill ta nästa steg.

Svenska Juniortouren har fyra nivåer: division 3, division 2 och division 1 och elit. På samtliga nivåer spelas tävlingarna som scratchtävlingar, utan handicap.

Touren är färdighetsbaserad. Det betyder att du spelar på den nivå som matchar din spelskicklighet. 

Dina prestationer från tidigare tävlingar på Juniortouren samt din placering på SGF Golf Ranking avgör på vilken nivå du spelar. Spelar du tillräckligt bra på en nivå flyttas du upp till nästa. Den högsta nivå du kan nå är elit

Läs mer om Svenska Juniortouren,

JMI (Junior Masters International)

Junior Masters Invitational (JMI) spelades första gången 1994. Tävlingen bygger på öppna juniortävlingar i golf om minst 36 hål och är fördelade över ett 40-tal tävlingar över hela landet med en Sverigefinal. JMI och dess idé Junior Masters Invitational skall, som komplement till övriga av SGF arrangerade och organiserade tävlingar, bereda juniorer möjlighet till tävling på kvalificerad nationell nivå. Deltagarna skall vid finalen även få möjlighet mäta sig med spelare från andra länder. Tävlingen spelas över 54 hål under tre dagar med ”cut” efter två dagar alternativt 36 hål utan ”cut”. Deltagare skall vara mellan 13 – 21 år, ha officiellt handicap samt vara aktiv medlem i sin klubb. Tävlingarna spelas i en pojk-klass och en flick-klass och vid överanmälan sker platstilldelning genom SGF ranking eller handicapprincipen. Anmälningar görs på JMIs hemsida där även mer information finns www.jmi-sweden.se.

Lagtävlingar mot andra klubbar

Lagtävlingar är ett roligt sätt att tävla i grupp där man som lag representerar sin Djursholms Golfklubb. Anmälan och uttagning till lagtävlingarna nedan sköts av tränarna på Djursholms Golfklubb. 

Lilla Stockholmsligan

Lilla Stockholmsligan är avsedd att ge flickor och pojkar en möjlighet att spela i lag på andra klubbar och få tävlingserfarenhet, träffa spelare från andra klubbar och skapa kontakter och utbyta erfarenheter. Spelformen är i sexmannalag för pojkar och flickor. Pojkar 16 år eller yngre, flickor 21 år eller yngre. Varje deltagande lag bör om möjligt ha minst en tjej med i laget! Tävlingen genomförs i form av gruppspel och finalspel. Anmälan och uttagning till Lilla Stockholmsligan sköts av tränarna på Djursholms Golfklubb. Tävlingen spelas med hcp från gul/röd tee. Röd tee är tillåten även för pojkar i handicapgrupp 6 samt pojkar som är 12 år eller yngre.

Tjejligan

Tjejligan är avsedd att ge flickor en möjlighet att spela i lag på andra klubbar och få tävlingserfarenhet, att träffa flickor från andra klubbar och skapa kontakter och utbyta erfarenheter. Tävlingen är avsedd för Flickor 21 år eller yngre. Tävlingen genomförs i form av gruppspel och finalspel. Gruppspel: Matchspel för fyrmannalag över 9 hål. Lagmatcher spelas som en foursomematch och två singelmatcher i nämnd ordning. Tävlingen spelas med hcp från röd tee.  När gruppspelet är genomfört går de 4 eller 8 bästa lagen, beroende på antalet deltagande lag, vidare till finalspel. I finalspelet består varje lagmatch av en foursome-match och två singelmatcher. Finalen spelas som utslagsturnering (kvart/semi/final) i form av matchspel över 9 hål.

SGDF Future League

SGDF Future League är en matchspelserie för klubblag som ger juniorer chansen att spela matchspel i lagform. Future Leage genomförs som poolspel och slutspeloch följer SGFs tävlingsbestämmelser. Tävlingen är öppen för alla lag som uppfyller kriterierna nedan. Ett lag består av minst 4 högst 6 spelare 21 år eller yngre. I laget måste en spelare vara av motsatt kön. Spelarna måste ha officiell handicap. Spelformatet är företrädesvis en mixed foursome samt två valfria singlar. Matcherna spelas utan hcp. Anmälan och uttagning till Future League görs av klubben.

Klubbtävlingar mot Drottningholm och Stockholm

Djursholms Golfklubbs juniorer brukar varje år spela klubbmatcher mot Drottningholms Golfklubb (en match hemma och en match borta) samt mot Stockholms Golfklubb (en match hemma och en match borta). Lagen brukar bestå av 6-12 juniorer från varje klubb. Spelformerna varierar men brukar vara ex. 6 hål bästboll, 6 hål foursome match, 6 hål singel match. Uttagningen till klubbmatcherna sköts av klubbens tränare. Tävlingsledare vid varje tillfälle är föräldrar till klubbens juniorer.

JSM LAG

Prestigefull tävling som JK satsar mycket på. Otroligt spännande lagtävling med både slagspel och matchspel i olika par/konstellationer såsom foursome (både mixad och inte) och singelspel. Omgång 1,2 och 3 följt av final utomlands. Utslagning på varje omgång. 5+2 i laget dvs sju spelare (reserver på plats är möjligt) varav minst 2 av vardera kön.

Juniortävlingar i DGK:s tävlingskalender

GEORGE DEVERELL

Traditionsrik tävling med 18 håls kvalspel till semifinaler. Tävlingsform är netto hcp och kvalificerade är Team DGK och Tävlingsgruppen. Semifinalerna spelas sen innan sommaruppehållet och finalen efter sommaruppehållet.

JUNIOR KM

Djursholms Golfklubbs klassiska klubbmästerskap för pojkar och flickor (max ålder 21 år).

DGK KLUBBTÄVLINGAR

Ta chansen att spela så många klubbtävlingar som möjligt. Lärorikt, socialt och spännande. Kika på tävlingsprogrammet under http://www.dgk.nu/se/tavla