Att gå på college - Erik Jonasson

Jag heter Erik Jonasson och pluggar på universitet och spelar mitt sista år av collegegolf för Keiser University i West Palm Beach, Florida. Nedan kommer en kortare beskrivning av hur livet på college ser ut en vanlig vecka samt hur antagningsprocessen ser ut för dig som vill söka till college framgent.

Utöver träningsmöjligheterna på PGA National med 5 banor, 2 driving ranges, 3 putting greener samt flera närspelsområden, så har vi tillgång till flera faciliteter på skolan. Där har vi en närspelsgreen med utrymme för wedgeslag, en putting green, samt en kortare range. Därtill har vi en inomhusstudio med tillgång till Trackman, PGA certifierade tränare, samt en reperationsstudio där man kan göra allt tänkbart med sin utrustning.

För att lyckas ta en plats i laget så behöver man kvala in. Kvalet spelas som en vanlig tävling på hemmanbanan PGA National mot lagkamraterna. Efter de 8 varv som spelas på anläggningens 5 olika banor, krävs det att man är top 5 för att ta en plats i laguppställningen.

Under året tävlar vi på 4 PGA tour banor vilket är PGA National Champion Course, Innisbrook Cooperhead course, Trump Nation Doral- Blue Monster, samt TPC Deere Run. Utöver det får vi spela fantastiska banor som mestadels ligger i Florida eller de angränsande staterna men vi har även tävlingar där vi flyger till Las Vegas och Chicago.

Tävlingsformatet på collegetävlingar innebär att man spelar vanligt slagspel individuellt, där 4 av 5 resultat räknas mot lagscoren. Under en tävlingsvecka så står skolan för samtliga kostnader som bland annat innebär golfbollar, kläder, mat, transport och boende på hotell.

Majoriteten av collegetävlingarna spelas över 54hål (36+18) på en måndag och tisdag. För de flesta av tävlingarna så reser vi i en minibuss men för vår senaste tävling som spelades i Las Vegas så krävdes ett 5h direktflyg. Under ett inspelsvarv så brukar fokus ligga på att lära sig nya banan, bekanta sig med nya grässorter, och diskutera spelstrategi med vår coach.

När vi är iväg och tävlar så missar vi minst 2 skoldagar per vecka, vilket innebär att man ofta behöver jobba ikapp skolarbetet i sina kurser. Det här är vanligt för många atleter på amerikanska universitet. På min skola finns det många resurser samt professorer som är villiga att hjälpa eleverna så att man kan lyckas både på golfbanan och i klassrummet.

Förutom att fortsätta med skolarbete när man kommer tillbaka från en tävling så börjar förberedelserna för nästa tävling. Tillsammans med skolans coach går vi igenom statisk från tävling och tar fram vad som var bra och vad som kan göras bättre. Jag skickar också statistiken till Erik Algulin där vi via email diskuterar framgångsfaktorer och vad som krävs för att prestera bättre. Därefter läggs ett träningsupplägg för veckan med prioritering på vad som kanske inte fungerade så bra den tidigare veckan.

Jag trivs mycket bra med collegelivet som ger mig fantastiska möjligheter att tävla och träna golf kombinerat med bra utbildning i en internationell miljö.

 

Kort Fakta:

Favoritklubba: Driver

Favoritbana: The Farm (Georgia)

Bästa tävlingsminne: När jag tog min första seger på JMI.

Ser mest fram emot denna säsong: NAIA Nationals som spelas på TPC Deere Run.

 

För närvarande är jag hemma i Sverige och tävlar på de svenska proffstourerna, förhoppningen är att till nästa höst spela minst ett kval till någon av de större tourerna runt om i världen. Säsongen hemma har börjat riktigt bra med 3st topp-10 på 6 starter. 

Jag hoppas även kunna vara en förebild för klubbens juniorer som blickar fram mot college, vilket jag vet är riktigt många numera. Är du juniorer och undrar något om college är det bara att passa på att fråga när du ser mig på klubben.

Att söka till college

När jag ansökte till college tog jag hjälp av en agent som dels tog den första kontakten med coacher och hjälpte mig med vad som behövde göras.

Efter agenten hittat ett antal skolor som skulle kunna vara intressanta så var det dags att kontakta coacherna för att höra mer om programmen och hur allting fungerar. Till en börjar skedde kommunikationen med email men senare så pratade vi även via Skype.De första kriterierna som gäller är att man har godkända gymnasiebetyg, och har man bättre betyg så kan man få mer stipendium.

Som internationell student behöver man göra några prov för att kunna bli antagen på skolan. Dels ska man göra TOEFL (Test of English as a Foreign Language) som alltså är ett språktest. Utöver det så behöver man göra ett kunskapstest som liknar det svenska högskoleprovet. Antingen gör man SAT eller ACT, beroende på vad skolan man söker till accepterar (SAT är det vanligaste). De här proven kan göras på flera platser i Stockholm flera gånger per år.

Högre resultat på SAT/ACT gör att man har goda förutsättningar på högre akademiskt stipendium. När man söker in till skolan ska man även skicka med en personlig uppsats där man får berätta om sig själv, sina meriter och varför man tror sig passa in på skolan. Utöver det vill skolan gärna se att man har några rekommendationsbrev från t.ex. gymnasielärare och tränare.När man har blivit antagen av en skola och har fått de officiella dokumenten, så ska man boka tid hos den amerikanska ambassaden i Stockholm för att få sitt visum. Där har man en kort intervju på ca 5minuter, innan man lämnar in sitt pass för att få visumet.